Parkeringsregler för fordon inom vårt bostadsområde

Det är tidvis brist på tillgängliga parkeringsplatser i vårt område. Men vi följer Lidingö stads regler för boendeparkering.

Parkeringsregler

  • Parkering är endast tillåten för boende med giltiga digitala parkeringstillstånd. Det är tillåtet att ha två digitala tillstånd per hushåll. I det fall man har kvar ett vanligt tillstånd ska det placeras väl synligt i fordonets framruta. Hur får man digitala parkeringstillstånd? Se Vanliga frågor.
    Gäster som parkerar i området måste ha lappen "P-tillstånd för gäst" liggande i bilens framruta för att undvika parkeringsbot. "P-tillstånd för gäst" delas ut av den som gästen besöker. Se även nedan.
  • Parkering får endast ske på avsedda parkeringsytor, ett fordon per parkeringsruta. Se länk till parkeringskarta nedan.
  • Parkeringsförbud råder på hela Fyrvägen och Södra Hamnpromenaden samt på betongplattorna framför portarna.
  • Södra Hamnpromenaden är avsedd för gång- och cykeltrafikanter. Biltrafik är endast tillåten för leveranser inom kajområdet.
  • Fordon som är avställda eller fått körförbud har inte rätt att utnyttja parkeringstillståndet.
  • Tänk på att lämna plats på parkeringsplatsen utanför soprummen så att sopbehållarna kan rullas ut till sopbilen. Markering (gul linje) finns för inom vilken yta bilen ska placeras. Se bild ovan.
  • Parkering av MC/moped ska ske på särskilda märkta platser, se bild nedan.

Övrigt

  • Digitala parkeringstillstånd erhålls från GP1, GP2 och GP3 enligt respektive föreningens rutin. Se Vanliga frågor.
  • Parkeringsbevakningen görs för närvarande av företaget Smart Park som dagligen besöker Gåshaga Pirar för kontroll och eventuell beivran.
  • Den som får en p-bot ska reglera detta direkt med parkeringsbolaget. 
  • Frågor kan ställas till parkeringsansvarig i GA2.
  • Hastigheten inom hela området 10 km i timmen, se skyltar vid infarterna.
  • P-tillstånd för gäst. Föreningsmedlemmar med bilåkande gäster behöver dela ut de särskilda ”P-tillstånd för gäst” som alla boende fått. Eftersom ytan på p-tillstånden är lite blank har kulspetspennan inte alltid tagit så bra när datumet fyllts i. För att göra det ifyllda tydligare har därför siffrorna ibland förstärkts.

    Parkeringsföretaget Smart Park har några gånger tolkat den extra ifyllningen som ett sätt att ändra tidpunkt för att enkelt förlänga parkeringstiden utöver de 24 timmar p-tillståndet gäller för. Följden har blivit att Smart Park ansett att p-tillståndet inte är riktigt ifyllt och har därför utfärdat en p-bot på 400 kronor. Så, om datumet inte blir tydligt ifyllt, släng lappen och använd en ny. Om lapparna tagit slut - begär att få fler från den i respektive föreningsstyrelse som har hand om p-tillstånden.

 

Parkeringsövervakningsbolag

Från den 10 januari 2018 är det företaget Smart Park som har hand om parkeringsövervakningen i vårt område (och även för GP4 och GP5).

Smart Park har satt upp skyltar vid infarterna till vårt område (se bild nedan) och vid platser där det råder parkeringsförbud så det blir tydligt var man kan parkera och inte. Alla typer av fordon som inte har parkeringstillstånd eller står på en plats där det är parkeringsförbud kommer att bötfällas, inklusive mopeder, motorcyklar och mopedbilar. Vill du anmäla felparkerad bil? Ring då till Smart Park 077-180 88 80.

Så, parkera endast där det är tillåtet och ge era gäster gästparkeringstillstånd för att undvika böter.